Warning: You are using an outdated Browser, Please switch to a more modern browser such as Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Srdcem každého většího gastronomického provozu je už dnes tzv. konvektomat. Je to taková ta kouzelná skříň, která umí vše od smažení a grilování po blanšírování. Společnost Retigo z Rožnova pod Radhoštěm tato zařízení vyrábí a reprezentuje významného tuzemského hráče na trhu, který dokáže odolat i silné zahraniční konkurenci. Jak prozrazuje obchodní a marketingový ředitel Marcel Vičan, na cestě k úspěchu firmě výrazně pomohlo pojištění pohledávek a dlouhodobá spolupráce s úvěrovou pojišťovnou Euler Hermes.

Jak moc se ve vaší branži stává, že odběratel nezaplatí?

Ano, zejména restaurace s finančními problémy často otálí s platbami za zařízení a řeší raději operativní provoz. A pokud nezaplatí provoz distributorovi gastro zařízení, ten potom může mít problémy zaplatit nám jako výrobci konvektomatů.

Úspěch v gastronomii, zejména pak v soukromém sektoru, ovlivňuje řada faktorů. Nejen kvalita jídla, ale také zacílení nabídky, struktura menu, kvalita personálu, umístění a prostředí provozu, cenová hladina, konkurence, propagace a konečně ekonomická situace a finanční řízení. Hlavně nad nově otevřenými provozy tak visí pomyslný strašák neúspěchu, který se projevuje právě v nedostatku finančních prostředků či v problémech s cash-flow.

S Euler Hermes spolupracujete už 13 let. Změnilo se něco za tak dlouhou dobu z pohledu platební morálky? Je dnes situace spíš lepší nebo horší?

Aktuálně díky pozitivní globální ekonomické situaci sledujeme historicky nejméně problémů s platební morálkou. Nicméně i přesto musíme pravidelně urgovat naše obchodní partnery k zaplacení pohledávek po splatnosti, a to na většině z 55 světových trhů, na něž konvektomaty Retigo Vision dodáváme.

Z let 2007-2008 víme, jak rychle se situace může změnit a platební morálka zhoršit. Proto sledujeme pohledávky s ohledem na pravidla úvěrového pojištění a nově i úroveň rizikovosti našich partnerů a její vývoj v čase díky speciální aplikaci Euler Hermes SmartView. Dále jsme preventivně zpřísnili pravidla týkající se pohledávek po splatnosti. V případě problémů s odběratelem můžeme zastavit dodávky či přestat přijímat nové zakázky od dlužníků.

Vzpomenete si na pár konkrétních případů, kdy vás pojišťovna zachránila před velkým průšvihem?

Vzpomínám si na zákazníka z Velké Británie, který působil velmi věrohodně. Společnost získala pojištění a dodali jsme jí několik zařízení.  Jednoho dne nám však přišlo od Euler Hermes oznámení, že firmě vypovídá krytí z důvodů špatné platební morálky. A skutečně, společnost odmítala platit i nám. Díky pojištění v době prodeje byly naše pohledávky kryté a plnění jsme získali bez problémů. Z trhu potom dorazily zprávy, jak tato neseriózní firma tímto způsobem zlikvidovala některé ze svých dodavatelů.

Vzpomínám si také na případ, kdy kolega s malým zpožděním ohlásil pohledávku. Škodní výbor pojišťovny však na základě zhodnocení případu a historie spolupráce s naší společností učinil komerční gesto a přeci jen nám přiznal pojistné krytí. Považuji to za velkou pomoc a důkaz opravdového partnerství s pojišťovnou Euler Hermes a jejím týmem.

Jak konkrétně vám Euler Hermes pomáhá s byznysem? Jde pouze o faktické pojištění, nebo využíváte i sektorových analýz a expertních názorů?

Pojištění nám dává větší jistotu. Můžeme počítat s tím, že se naše tržby změní na příjmy, a my tak budeme moci dále rozvíjet firmu, platit dodavatelům a přijímat a udržovat v týmu kvalitní zaměstnance. Pojištění nám současně umožnuje nabízet zajímavé platební podmínky pro partnery s minimem rizika. Navyšuje se tak naše konkurenceschopnost.

Jak vidíte budoucnost vašeho trhu? Bude i nadále výhodné pojišťovat se proti neuhrazeným pohledávkám?

Očekáváme, že trh s konvektomaty bude dále růst. V případě krize se s největší pravděpodobností bude opakovat scénář z let 2008-2012, zákazníci se budou odklánět od dražší německé konkurence k našim konvektomatům Retigo, které nabízejí výhodnější poměr kvality a ceny. S ohledem na rychle se měnící ekonomické prostředí, charakter našeho trhu a související rizika si nedokážeme podnikáni bez úvěrového pojištění představit.